Enige jaren geleden heette deze tak van sport “KUNSTZWEMMEN”.synchroon-icon

Je kunt het vergelijken met ballet of dansen in het water. Het is een sierlijke sport, maar het is niet gemakkelijk.
Een uitvoering op muziek te zien zwemmen, zoals een solo, duet of groep is leuk om naar te kijken.

Het lijkt altijd heel gemakkelijk te gaan, maar het kost veel uithoudingsvermogen en er gaat veel doorzettingsvermogen en training aan vooraf.
Synchroonzwemmen betekent dat je goed moet kunnen zwemmen, ook onder water. Je moet lenig zijn, sterke spieren hebben en een goede houding. Je moet synchroon op de maat van de muziek kunnen zwemmen én tegelijk met elkaar.
Z.E.W. heeft sinds 30 augustus 1986 een afdeling Synchroon waar je al deze dingen stap voor stap kunt leren. Je leert om alle wedstrijdzwermslagen mooi en netjes te zwemmen en daarna ook snel, dus op tijd. Ook leer je nog speciale synchroonzwemslagen en onder water zwemmen.Je leert stuwen en figuren (techniek) zoals b.v. een Salto achterover gehurkt, een Zeilboot of een Balletbeen. Hoe hoger je komt, hoe meer figuren je leert.

De figuren worden ook steeds een beetje moeilijker.
Bij een “uitvoering” of “muziekstuk” rijgen we de zwemslagen, het stuwen en de techniek oefeningen (figuren) die je hebt gehad aan elkaar en leer je op de maat en het ritme van de muziek te zwemmen.

Opbouwdiploma b

Meisjes (jongens), die bij Z.E.W. met het synchroonzwemmen willen beginnen moeten minimaal in het bezit zijn van het B – zwemdiploma.
Op elke leeftijd kun je met synchroonzwemmen beginnen. Je begint altijd in de Startgroep,
waar veel basisvaardigheden van het synchroonzwemmen worden aangeleerd. Zodra je deze vaardigheden voldoende beheerst, ga je oefenen voor het Basishouding -diploma (hoe ouder je bent, hoe sneller dit zal gaan).
Als je het Basishouding –diploma hebt, ga je oefenen voor het Zeilboot –diploma.
Zo ga je steeds een Categorie (groep) hoger om verder te gaan voor het volgende diploma. Vanaf Categorie 1 leer je bovendien nog eens extra wedstrijdfiguren, want vanaf het Zeilboot -diploma mag je ook aan wedstrijden van Regio Oost van de KNZB meedoen.

Diploma

De K.N.Z.B. heeft speciale synchroonzwemdiploma’s.knzb

Je kunt ze halen vanaf 6 jaar.
Er zijn vijf (5) aanloopdiploma’s, te weten het Basishouding-, Zeilboot-, Balletbeen-, Spagaat- en Barracuda- diploma.
Ieder diploma omvat onderdelen van zwemmen, stuwing, houding naar beweging, beweging naar figuur, lenigheid, eggbeaten, maatzwemmen (een uitvoering op muziek). Je kunt de aanloop- diploma’s halen tijdens het afzwemmen van Z.E.W. Synchroon in Calluna.

We doen dat 1 of 2 keer per jaar.
Als je examen doet voor een (aanloop) diploma, komen er drie of vier juryleden kijken of je de onderdelen van het diploma goed kunt doen. Eén ervan is de scheidsrechter. Heb je alles goed gedaan, dan zet de scheidsrechter een handtekening op je diploma.
De aanloopdiploma’s zijn gekoppeld aan respectievelijk Categorie 0, 1 en 2. Verder zijn er vijf (5) wedstrijddiploma’s, te weten het Age I, Age II, Junior en Senior- diploma. De wedstrijddiploma’s zijn gekoppeld aan Categorie 3 t/m 7.
De wedstrijddiploma’s kun je alleen op techniekwedstrijden halen bij een voldoend aantal punten. De figuren van de wedstrijddiploma’s worden gezwommen volgens het door de K.N.Z.B. gehanteerde FINA – reglement Synchroonzwemmen.
De moeilijkheidsgraad van de diploma’s loopt op van Basishoudingdiploma naar Seniordiploma.