Synchroonzwemmen

synchroon-icon

Enige jaren geleden heette deze tak van sport “kunstzwemmen”. Je kunt het vergelijken met ballet of dansen in het water. Het is een sierlijke sport, maar het is niet gemakkelijk. Een uitvoering op muziek te zien zwemmen, zoals een solo, duet of groep is leuk om naar te kijken.

Het lijkt altijd heel gemakkelijk te gaan, maar het kost veel uithoudingsvermogen en er gaat veel doorzettingsvermogen en training aan vooraf. Synchroonzwemmen betekent dat je goed moet kunnen zwemmen, ook onder water. Je moet lenig zijn, sterke spieren hebben en een goede houding. Je moet synchroon op de maat van de muziek kunnen zwemmen én tegelijk met elkaar. ZEW heeft sinds 1986 een afdeling Synchroon waar je al deze dingen stap voor stap kunt leren. Je leert om alle wedstrijdzwemslagen mooi en netjes te zwemmen en daarna ook snel, dus op tijd. Ook leer je nog speciale synchroonzwemslagen en onder water zwemmen. Je leert stuwen en figuren (techniek) zoals een salto achterover gehurkt, een zeilboot of een balletbeen. Hoe hoger je komt, hoe meer figuren je leert.

De figuren worden ook steeds een beetje moeilijker. Bij een “uitvoering” of “muziekstuk” rijgen we de zwemslagen, het stuwen en de techniek oefeningen (figuren) die je hebt gehad aan elkaar en leer je op de maat en het ritme van de muziek te zwemmen.

Schuiven naar boven